Akdeniz Üniversitesi

Deney Hayvanları Ünitesi, 1980 yılında Tıp Fakültesi Fizyoloji Anabilim Dalına  bağlı “İbn-i-Sina Araştırma Merkezi” adıyla Prof. Dr. Naci BOR tarafından kurulmuştur. Daha sonra sırasıyla Prof. Dr. Tuncer KARPUZOĞLU,  Prof. Dr. Aysel AĞAR ,  Prof. Dr. Gülsen ÖNER,  Prof. Dr. Oğuz Kerim BAŞKURT, Prof. Dr. Necdet DEMİR, Yrd. Doç. Dr. Mahmut AKYOL, Prof. Dr. Levent SARIKCIOĞLU yönetiminde araştırmacılara hizmet vermiştir. Deney Hayvanları Ünitesi 2006 yılında yayınlanan “Hayvan Deneyleri Etik Kurullarının Çalışma Usul ve Esaslarına Dair Yönetmelik” uyarınca Tıp Fakültesi Dekanlığı’na bağlı Deney Hayvanları Bakım ve Üretim Ünitesi şeklinde yeniden yapılandırılmıştır. 2017 yılından itibaren Deney Hayvanları Bakım Ve Üretim Ünitesi Prof. Dr. Nazmi YARAS başkanlığında hizmet vermeye devam etmektedir.

Deney Hayvanları Bakım ve Üretim Ünitesi  çalışmalarını;

• Yaban Hayvanlarının kullanıldığı Çalışmalarda Nesli Tükenmekte Olan Yabani Hayvan ve Bitkilerin Uluslar Arası Ticaretine İlişkin Sözleşme (CITES),
  • 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu Deneysel ve Diğer Bilimsel Amaçlar için Kullanılan Deney Hayvanlarının Korunmasına dair yönetmelik,
  • Deney Hayvanlarının Üretim Yerleri ile Deney Yapacak Olan Laboratuvarların Kuruluş, Çalışma, Denetleme Usul ve Esaslarına dair Yönetmelik,
  • Hayvan Deneyleri Etik Kurullarının Çalışma Usul ve Esaslarına Dair yönetmeliklerde yer alan kural ve ilkelere uygun olarak, 13.10.2008 Tarihinde Çevre ve Orman Bakanlığı Genel Etik Kurulu onayı alınan Akdeniz Üniversitesi Hayvan Deneyleri Yerel Etik Kurulu’nun denetiminde çalışmalarına devam etmektedir.

Sayfa Özeti: Tarihçe

Anahtar Kelimeler: